Ние сме това, което ядем. Буквално.  Замисляли ли сте някога,

...
Ние сме това, което ядем. Буквално.  Замисляли ли сте някога,
Коментари Харесай

Осъзнатото хранене: Защо е толкова трудно, защо е толкова важно?

Ние сме това, което ядем. Буквално. 

Замисляли ли сте в миналото, че здравите хора в последно време не са най-ценените и уважаваните, тъй като не носят никаква изгода на актуалното консуматорско общество, на мощните корпорации? Лъжите са на всички места: в сладкиши, кифлички, чипс, сладки питиета – всичко това е машинация за човешкото тяло. С добавените подобрители на усета, на сол, захар и празни калории. Харчим доста пари за храна, която води до пристрастяване. А след него - до хапчетата.

 жена

Разбира се, това е от изгода за производителите, които печелят луди пари, до момента в който ние съсипваме здравето си. Всичко това е доста налично и доста бързо доставя наслаждение на мозъка без изпитание. Идеални средства за пристрастяване.

Очевидно е - за усъвършенстването на човечеството е разумно всички тези гадости последователно да се изтеглят от всеобща продажба. Само че това е голям бизнес, ориентиран към облага на най-ниска или налична цена, здравето на потребителите явно не е приоритет тук.

И ето я осъзнатата логическа връзка: това, което ядем през днешния ден, ще дефинира здравето и положението ни с години напред.

Откъде идват заболяванията?

Стомашно-чревни проблеми, в това число рак, диабет, инфаркти, неплодородие заради затлъстяване. Всичко това не идва от нищото. Идва от всичко, което ядем, натъпкано с всевъзможни хранителни боклуци, които интензивно ни се продават от всички страни.

Ядохме бонбони - в кратковременен проект наподобява няма защо да се тормозим. Но в случай че ядете всеки ден освен бонбони, само че кифла, бързи храни, пиете сода, в придвижване и похапвате чипс, а вечер наложително сте на бира? Всички тези красиви опаковки, това бързо наслаждение, тези ярки усети...

 жена

Какво ще се случи в дълготраен проект?

Инсулинова устойчивост, наднормено тегло, проблеми със стомаха, червата, зъбите, репродукцията, нарушено асимилиране на питателните субстанции, неразположения, липса на сила.

Алкохолът, бързото хранене, простите въглехидрати са празни калории, които разстройват нашата телесна система. Ние сме живели друго в продължение на хиляди години. През последните 100 години сме попаднали в обилие, което е изцяло неуместно за тялото. Не яжте какво да е - това не е възбрана, на която толкоз обичаме да се съпротивляваме, а обикновено ограничаване в името на здравето.

Съзнателното хранене в актуалната среда обаче не е лесна задача. Всичко в близост е цялостно с прелъщение да се откажем от здравето си в интерес на бързото наслаждение. Светът не се грижи за нас, светът се грижи за себе си. Затова персонална задача и отговорност е да внимаваме какво влагаме в себе си.

Да не налетявам по фастфуд - бързата и безполезна (в най-хубавия случай, само че постоянно даже опасна) храна е моя отговорност. Да обичам тялото си - моят единствен дом в този живот, е моя отговорност. Моя отговорност е да се храня умерено и разнообразно, с почитание и грижа, да проследявам какво влиза в мен и от какво се построява тялото ми.

Можем сами да влезем в него, макар компликациите и дивата опозиция. Но няма различен метод, в случай че желаеме не просто да живеем, само че и да се усещаме добре.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР